ARANYGALUSKA (złote galuszki z orzechami)

(przepis na dużą blachę o wymiarach: 39x31x5,5)

Składniki :

  • 75 dag mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 3 dag drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Do posypania:

  • 30 – 40 dag lekko zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru

Do polania upieczonego, gorącego ciasta:

  • Budyń waniliowy lub czekoladowy

Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki na ciasto, wcześniej mieszając drożdże z mlekiem i odrobiną cukru. Ciasto wyrabiamy ręką lub w urządzeniu Thermomix. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Blachę smarujemy cienką warstwą tłuszczu (margaryną lub olejem). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, łyżką wcześniej maczaną w ciepłej margarynie nabieramy ciasto wzdłuż łyżki (jak na kluski kładzione). Raz przy razie układamy na blasze, wypełniając ją w całości. Pamiętajmy o każdorazowym zanurzeniu łyżki w tłuszczu. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Opakowanie budyniu  gotujemy w podwójnej ilości mleka . Galuszkę  po wyjęciu z pieca podajemy na ciepło, polewając przestudzonym wcześniej rzadkim budyniem.

Smakuje wyśmienicie !