ZSERBÓ (Tradycyjne świąteczne, węgierskie ciasto drożdżowe)

(używać blachy o wymiarach 36x24x5,5)

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 40dkg orzechów włoskich zmielonych na sypko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 słoiczek dżemu lub konfitury mor0elowej
  • (Składniki należy razem wymieszać)

Polewa czekoladowa:

  • 15 dag margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób wykonania :

Z podanych składników zagniatamy ciasto formując kulę. Odkładamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 2 lub 3 części. Blachę ustawiamy do góry dnem, a powierzchnię lekko natłuszczamy masłem lub olejem. Układamy porcję ciasta rozwałkowując tak, aby nie spadało na boki. W takiej pozycji ustawiamy blachę w piekarniku rozgrzanym do    temperatury 180 – 200˚C  i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Każdą porcję pieczemy oddzielnie, powtarzając wszystkie czynności.
Każdą część ciasta po wystudzeniu smarujemy i przekładamy nadzieniem. W rondelku rozgrzewamy wszystkie składniki na polewę i chwilę gotujemy. Górną warstwę smarujemy gorącą polewą czekoladową.

Ciekawostka:
Nietypowe ustawienie blachy daje pewność, że ciasto nie zostanie uszkodzone, sprawnie go z niej usuniemy i możemy piec kolejną porcję. W niektórych przepisach wymagane jest łączenie kilku lub kilkunastu cienkich warstw pieczonych oddzielnie. Przetestowaliśmy ten sposób przyrządzając inne ciasta. Świetnie się sprawdza!