LANGOSZE:

BURGONYÁS LÁNGOS (Placek węgierski – ziemniaczany)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 dag drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru (razem wymieszać i odstawić aby troszkę wyrosło)
  • 0,5 kg mąki
  • 30 dag gotowanych zmielonych ziemniaków
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 4 ząbki czosnku wymieszane z połową szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 0,5 l śmietany  lub jogurtu (wg uznania)
  • 40 dag startego żółtego sera

Przygotowanie:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Maczając dłonie w oleju formować małe kule, aby mieściły się w dłoni. Następnie rozciągać je na płasko w formie dużego placka. Smażyć na rozgrzanym oleju po obydwu stronach na złoty kolor (polecamy nasze patelnie). Po usmażeniu szybko odsączyć na papierowym ręczniku. Posmarować wcześniej przygotowanym czosnkiem, polać śmietaną i posypać startym serem.

LÁNGOS PIROZSKI (Langosz Pirożki)

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 4 ząbki czosnku wymieszane z 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 0,5 l śmietany  lub jogurtu (wg uznania)
  • 40 dag startego żółtego sera

Przygotowanie:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Maczając dłonie w oleju formować małe kule, aby mieściły się w dłoni. Następnie rozciągać je na płasko w formie dużego placka. Smażyć na rozgrzanym oleju po obydwu stronach na złoty kolor (polecamy nasze patelnie).  Po usmażeniu szybko odsączyć na papierowym ręczniku. Posmarować wcześniej przygotowanym czosnkiem, polać śmietaną i posypać startym serem.

LÁNGOS MARIKI  (Langosz Mariki)

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 0,5 l mleka
  • 2 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego kminku
  • Olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 4 ząbki czosnku wymieszane z 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 0,5 l śmietany  lub jogurtu (wg uznania)
  • 40 dag startego żółtego sera

Przygotowanie:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Maczając dłonie w oleju formować małe kule, aby mieściły się w dłoni. Następnie rozciągać je na płasko w formie dużego placka. Smażyć na rozgrzanym oleju po obydwu stronach na złoty kolor (polecamy nasze patelnie).  Po usmażeniu szybko odsączyć na papierowym ręczniku. Posmarować wcześniej przygotowanym czosnkiem, polać śmietaną i posypać startym serem.

Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub w urządzeniach mixujących (np. Thermomix). Podstawą smaku potrawy LANGOSZ jest czosnek i lekko kwaśna śmietana.