Töltött paprika (Papryka faszerowana)

Składniki:

  • 8-10 sztuk papryki czerwonej lub kolorowej
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 10 dag ryżu
  • 1 jajko

Przyprawy:

majeranek, sól, pieprz, 2 czubate łyżeczki czerwonej papryki, Maggi w płynie.

Sos:

  • słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecier własnej roboty
  • 1,5 l wody
  • kilka listków świeżego selera lub lubczyka
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Zasmażka do sosu:

  • 2 łyżki smalcu lub masła
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czubata mąki

Wykonanie:

Wszystkie składniki do sosu umieścić w rondlu i zagotować. W międzyczasie tłuszcz rozgrzać na patelni, dodając czosnek i mąkę, mieszać do uzyskania złotego koloru. Przygotowaną zasmażkę dodać do sosu  i ponownie zagotować. Następnie wkładać paprykę z nadzieniem otworami do góry. Dusić przez około 30 – 40 minut na wolnym ogniu, mieszając kilkakrotnie.