Garnki rzymskie

Garnki rzymskie pięknie zdobione naczynia gliniane glazurowane lub w wydaniu terakotowym w zależności od przeznaczenia
wykonane z naturalnych materiałów pozwalają na zachowanie prawdziwego smaku potraw oraz ich wartości odżywczych
do pieczenia/gotowania dań mięsnych, wegetariańskich, ciast, chleba.

Garnek rzymski – „Półmisek obfitości”

Wymiary (cm): 43,5 x 29 x 21
Pojemność:  6 i 11 litrów
Garnki rzymskie są współczesną odmianą istniejących od 2 tysięcy lat naczyń glinianych. Wykonane są z naturalnych materiałów, bez glazury, w wydaniu terakotowym. Ten prastary sposób pieczenia ma za zadanie zachowanie prawdziwych smaków potraw, ich wartości odżywczych oraz zawartych w nich witamin. Proponowany w szczególności osobom lubiącym potrawy beztłuszczowe, ale polecany także do sporządzania potraw według tradycyjnych recept węgierskich.

Sposób użytkowania:
Przed pierwszym użyciem na 30 minut, przed każdym następnym na 15 minut należy naczynie namoczyć w zimnej wodzie. Naczynie z przygotowaną  do pieczenia potrawą należy wstawić do zimnego piekarnika ( na ruszt), sukcesywnie podgrzewając piekarnik do osiągnięcia pożądanej temperatury. Jeśli podczas pieczenia zaistnieje potrzeba podlewania potrawy wodą, musi być ona zawsze gorąca. Po upieczeniu potrawy i wyjęciu z pieca, gorący garnek należy zawsze ustawiać na podstawce drewnianej  lub na suchej ściereczce, aby uchronić przed gwałtownym schłodzeniem. W czasie użytkowania i zmywania kolor naczynia znacznie ciemnieje, następnie po wyschnięciu wraca do stanu poprzedniego. Jest to naturalny proces i nie uszkadza stanu naczynia.

Porady dotyczące obsługi:
1. Garnek rzymski należy zawsze używać z przykryciem ze względu na wytwarzającą się parę w naczyniu. Przeważnie nie ma potrzeby uzupełniania płynu. Jeśli jednak zajdzie taka konieczność używamy wyłącznie gorącej wodą, aby uniknąć pęknięcia.
2. Myć w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropli płynu do mycia naczyń.
3. Jeśli na ściankach wystąpią przywary, naczynie najpierw należy namoczyć w czystej, ciepłej wodzie a dopiero potem dodać płynu do naczyń. Taka kolejność ma zapobiec osiadaniu płynu w porach naczynia. Potem jeszcze przez kilka minut moczyć naczynie i spłukiwać pod bieżącą wodą. Nigdy nie należy używać ziarnistych środków do usuwania zanieczyszczeń, gdyż spowoduje to zatkanie porów w naczyniu. Do mycia mocno przypalonych naczyń używamy szczoteczki.
4. Nie wolno grzać naczynia na płytkach grzewczych lub na otwartym ogniu. Piec tylko w piekarniku gazowym i elektrycznym.

Garnek rzymski – „Nasz powszedni chleb”

Wymiary (cm): 41,5 x 23,5 x 18
Pojemność : 6,7 l.
Garnek rzymski służy do pieczenia i przechowywania chleba. Dostępne w wykonaniu: bez glazury (służy przede wszystkim do przechowywania), z wewnętrzną glazurą i w całości glazurowane( służą do pieczenia).
Naczynie  gliniane wykonane z naturalnych surowców, zachowuje podczas pieczenia oryginalny smak, wartości odżywcze i zawartość witamin w przygotowywanych potrawach.
Garnek rzymski jest naczyniem żaroodpornym. Ma zastosowanie w piekarnikach gazowych, elektrycznych i mikrofalowych. Nie  należy stawić na płytkach grzewczych i otwartym ogniu.

Sposób użytkowania:
Glazurowany od wewnątrz pojemnik należy przed rozpoczęciem pieczenia namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Obustronnie glazurowany nie musi być zanurzany.
Po włożeniu  przygotowywanej potrawy wstawiamy garnek do zimnego piekarnika , na kratę i stopniowo podgrzewamy do żądanej temperatury. W trakcie pieczenia można użyć do podlewania potrawy jedynie gorącej wody.
Wyjmując gorące naczynie z pieca, ustawiamy je na suchej ścierce lub deseczce, aby chronić je od gwałtownego chłodzenia o dołu.
Podczas używania i w trakcie mycia naczynie przybiera ciemny kolor, który następnie po wysuszeniu powraca do poprzedniego stanu. Jest to naturalny proces nie szkodzący naczyniu.
Delikatne pęknięcia powstające na powierzchni emalii, umacniają efekt duszenia potrawy. Zjawiska tez nie stanowią o wadzie produktu, lecz pomagają przy wyrównaniu zmian temperatury.

Rady dla użytkownika:
1. Myć naczynie używając ciepłej wody z dodatkiem kilku kropli płynu, przy pomocy przeznaczonej do tego celu szczoteczki.
2. Po umyciu z dodatkiem płynu należy potrzymać przez kilka minut w czystej wodzie i spłukać czystą, bieżącą wodą.
3. Nigdy nie używać żadnych środków do szorowania, czyścić jedynie szczoteczką.

 

Cennik Garnków Rzymskich:

Garnek rzymski ,,Półmisek obfitości” 11 l     95zł
Garnek rzymski        ,,Nasz powszedni chleb” 6,7 l     90zł
Garnek rzymski ,,Półmisek obfitości” 6 l     85zł